fredag 5 augusti 2016

Helsingfors


Helsingfors i mitt hjärta...

Jag vaknade i förrgår av ett sakta "surr"...det var degmaskinen som gick. Min första tanke var "vilken underbar man jag har"...han hade tagit på allvar det jag sagt kvällen innan, att om han vaknar tidigt kan han sätta en bulldeg och jäsa, så bakar jag ut när jag stiger upp. Jag har sååå längtat efter blåbärsbullar.


Med nybakta bullar och batonger i picnic korgen satte vi oss i bilen och styrde vägen mot huvudstaden. Även om vi bor rätt nära blir det sällan av att besöka staden och då vi gör det är det bara vissa affärer man går till.

Nu vet barnen var bulevarden finns, Janne hur Tempelpalatsens kyrka ser ut och jag att Ärtholmen inte alls ligger där som jag trott...


Vi lämnade bilen i Östracentrum och köpte heldagsbiljetter till metro/spårvagn/buss som vi sedan rörde oss med, det i sig också ett äventyr för vår familj. Första anhalten blev Ärtholmen med sin underbara utsikt över havet, den så kända Löyly byggnaden och de små restaurangerna där öppnats. Efter att ha strövat runt där en stund hoppade vi på bussen...stannade för picnic i Eira och sedan nästa stopp Kaffecentralen (espresso bönorna har varit slut en tid här hemma). Tempelpalatsetskyrka var vi inte ensamma om att besöka. Härligt ljus där inne och ljuv piano musik. Sedan var det dags att hoppa på spårvagnen och ta sig ner mot vattnet...en avstickare till Domkyrkan, sedan salutorget och färjan över till Sveaborg.Sveaborg brukar vi försöka besöka varje sommar och det intressanta är att barnen alltid tycker att kanonerna och de mörka gångarna är lika spännande. Sveaborg har en lite speciell plats i mitt hjärta för där förlovade vi oss en gång...(för sådär aderton år sedan)... På klipporna avnjöt vi våra bullar innan vi sakta började dra oss tillbaka med trötta ben, spårvagn, metro och bil. Ett nytt äventyr till ända!


3 kommentarer:

  1. Åh! Låter jätte skojigt! Ni var riktiga turister.

    SvaraRadera
  2. Åh! Låter jätte skojigt! Ni var riktiga turister.

    SvaraRadera
  3. Ja...Vi var riktiga turister och konstigt så staden ser annorlunda ut när man tar på sig "turist glasögonen".

    SvaraRadera