torsdag 30 januari 2014

My contribution to "Roots sewing your heritage"



Elegance & Elephants


In my country Finland,  the Winter can be very cold so that's why the children have to wear warm clothes. Quite often I use wool fabrics in my creations during the Winter. This is one of my daughter Alina's dresses I have made for her this Winter. It is a white woolmix dress. The "princess" is drawn by Alina (4 year) herself (I asked her for a black princess...but she told me that a princess can not be black...so I had to take a copy to get a black princess for the dress). Alina, the girl born after three boys loves to wear dresses and I am so happy for that because I like to sew them for her.

 

 

 

When these pictures were taken (24.01.2014) it was  -20°C outside.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
And today it is -11°C
 
Alina's grandmother has knit the sweater and cap.


 
The fabric is from Eurokangas.
 

Gul, gul, gul är färgen...

...på min mössa, gul, gul, gul är färgen på min halsduk osv...
Det var i höstas jag stickade ett par vantar åt Lucas (som jag sedan tovade) som jag blev förtjust i den "senapsgula" färgen. Gult hör normalt inte till mina favoritfärger, men med den här var det något speciellt, den bara sa åt mig att jag måste sticka ett par likadana vantar åt mig själv...sagt och gjort! När jag nu sedan hade gula vantar måste jag ju ha en halsduk i samma färg...
'

 
...och av en händelse råkade jag en dag "hamna" i Lankamaailma och där hittade jag det underbaraste varma mjuka Alpaca garnet som fick bli till halsduk. 



 
...och så nu efter julen såg jag på Mekkotehdas blogg en bild på en Beanie (som var gjord efter mönster frånKalastajanvaimos blogg) och tänkte att en sådan vill jag också ha...och det passade inte bättre än att jag råkade ha ett nystan kvar av halsduksgarnet...

Chokladdröm...


 

 
 
   
 
 
...var temat för min bjudning igår på Partylite visningen. Jag bjöd på "Lingonbakelser", apelsintryffel hjärtan, chokladmuffins med "fluff", rosa chokladbräck med tranbär och pistaschnötter och så en broccolipaj, så att vi inte skulle bli för söta. Jag tycker vi hade en trevlig kväll fastän vi inte var så många.
 

Chokladbräck

(ur Sommar med systrarna von Sydow)
 
200g vitchoklad
lite röd karamellfärg
2msk torkade tranbär
2msk hackad pistaschnötter
 
Smält chokladen över vattenbad, tillsätt karamellfärgen och tranbären. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper och strö på pistaschnötterna. Låt stelna i kylen.
 
 
 

tisdag 28 januari 2014

Ljusparty...

Imorgon (onsdag) står jag värdinna för en Partylite visning... Det är inte första gången (och inte sista heller), men trots det väntar jag så på att få bjuda på party. Jag älskar partyn, eller rättare sagt fixa inför... Hoppas bara jag hinner med allt jag planerat! Jag ser verkligen fram emot en trevlig och mysig kväll tillsammans med vänner.  Välkomna!

fredag 24 januari 2014

Fredag...

Alla barnen har nyss kommit hem från skolan och vi samlas runt kaffebordet för en stund...det känns så skönt att det är fredag!

Trevlig fredagkväll!

tisdag 21 januari 2014

Minnet

Jag skäms nästan över att skriva det, men jag gör det ändå i hopp om att  få höra att jag inte är den ända...jag förlorade min fyraåring i memory. Memory av alla spel, alltså inte frågan om tur eller otur... Efter att hon hade fem par och jag ännu var utan ville hon låna par åt mig så jag inte skulle vara helt utan, förstås fick jag ge dem tillbaka sedan när jag började få par. Jag kan inte förstå hur barnen bara vet var paren finns?!

tisdag 14 januari 2014

...äntligen snö

Nu måste väl jag liksom alla andra bloggare skriva något ord om den efterlängtade snön...visst tycker jag också att det är skoj att den kom till slut! Bara över en natt blev det så mycket ljusare och det har inte varit något problem att få ur barnen, tvärtom... Själv märker jag att man är inte alls van vid den här kylan, men jag klagar inte för det, det är bara att klä på sig ordentligt och njuta av att vintern äntligen är här!

PS. Lucas har tagit bilden...han ville låna min telefon igår och efter en stund kom han in med den och sa att han hade fotograferat om jag vill skriva om snön på min blogg...så för hans skull (och nog lite också för min) detta inlägg.

måndag 13 januari 2014

Änglavingar...



...hittade mönstret redan för ett par år sedan i en tidning och sedan dess velat sy dem, tyget köpte jag för ett år sedan, men det har bara inte blivit av tidigare, alltid funnits något "viktigare"...men nu kunde jag inte låta bli längre och nu är de klara! När jag hade klippt vingarna blev det lite "skräp" kvar som jag sydde ett hjärta av.



Nu har det landat en ängel
av Niklas Strömstedt

Ett ögonblick av tro när hela världen är så underbar
att ingenting gör ont
En liten stund av ro jag får ett leende
mitt hjärta kommer aldrig mer va tomt

Det finns bara varmt i människan, människan kan

Nu har det landat en ängel hon la sitt liv i min famn
I hennes ögon kan kärleken le en verklighet
Hon vandrar i en värld som bara änglar kan se

En tanke blir en tid när jag är trött och grå
och åren känns i varje steg jag tar
Då går hon här bredvid ett litet leende
av längtan efter allt som hon har kvar

Hon ser inget ont i människan, människan kan

Nu har det landat en ängel som ger färg åt varje dröm
Hon la sitt liv i min famn där hennes himmel legat gömd
I hennes ögon kan kärleken le en verklighet
Hon vandrar i en värld som bara änglar kan se

I hennes blick står det skrivet
Det finns en mening med livet

Nu har det landat en ängel....

 

 
 


fredag 10 januari 2014

Black and white

 
Igår hade jag en svart-vit dag när det gällde vad jag sydde... Det blev en vit klänning i ylletyg (från Eurokangas) kantad med svarta langettstygn, det blev en kjol i "två lager", under ett tyg med svarta blommor på vitt botten (från Karnaluks) och ovanpå ett svart "spetstyg" (från Eurokangas) och så till slut några mössor...svarta med vita stjärnor!

 
 

 
 
 

onsdag 8 januari 2014

A Very special friend

Igår morse när jag var på väg hem från jobbet (hade haft nattur) ringde en olycklig Edvin...hans nalle hade "brutit" armen! Han sa att han lagt bandage på den och att den nu ligger och väntar på att jag skall sy den. Det lovade jag att göra så fort jag vaknar...

Nalle har skadat armen och fått bandage

Fick höra av Janne att Edvin hade märkt på kvällen att det var ett hål på nallens arm och så hade han haft svårt att somna delvis för att nallen var sjuk och delvis för att det var så roligt att skolan börjar igen. Oj, Gulle!


...nu är nallen sydd
Jag tycker det är så skoj att nallarna ännu ligger min "lilla grabb" så varmt om hjärtat fast han redan hunnit bli tio år...varje kväll placerar han dem på sina platser brevid hans dyna...skall gå och titta om de är där nu också....jo, där ligger de som vanligt...


Redan som liten hade Edvin en massa nallar, så här ser det ut i hans fotoalbum, bilden är tagen  15.9.2003


Nya året, år 2014

Så har vi då nytt år och jag hade redan börjat på ett inlägg om "en återblick på år 2013", men så kom jag på andra tankar...Jag lägger år 2013 bakom mig, är nöjd med det som det var och så börjar jag se framåt i stället. År 2014 är ännu ett oskrivet blad, med mycket plats för händelser, möten osv. Har en hel del saker jag skulle vilja göra och prova på, saker som blev ogjorda ifjol och nya idéer som dyker upp hela tiden.

Det nya året firade vi, familjen tillsammans, med god mat och gott vin (kolla in jansvinblogg.wordpress.com), vi spelade Farmari som barnen fått i julklapp (ett spel jag kan rekommendera åt både gammal och ung! Tack Katarina för det!) och efter det var det då äntligen dags att gå ut och smälla av nyårsraketerna och ta emot det nya året med öppna armar! Det gjorde vi tillsammans med Jannes föräldrar.

Jag vill tacka alla Bodens läsare för förra året och hoppas ni följer med ett år till!

onsdag 1 januari 2014

Handgjorda julklappar

I år försökte jag, så långt jag hann få färdigt, göra julklapparna själv. Förutom västarna i skinn och ljusslingan, som jag publicerat tidigare, blev det tovade vantar eller en dörrkrans/hjärta åt nära och kära. I dagens läge när alla har allt är det så svårt att komma på vad man skall hitta på i julklapp...men en handgjord julklapp är alltid unik (tycket jag åtminstone), gjord just för dig...så jag hoppas de värmer.




Vit-röd jul



...så börjar julhelgen vara till ända...granen barrar och julmaten är slut...vi hade planerat en lika lugn och mysig julafton som ifjol, med julmiddag hos mina svärföräldrar, julklappsutdelning på juldagsmorgonen osv. men det lyckades inte riktigt eftersom barnen väntade som aldrig förr på julgubben och på att få öppna paket så de  kunde inte njuta av middagen och ta det lugnt. När vi kom hem och det var dags att få öppna ett paket som låg under granen blev det bara kiv och sura miner...men för övrigt flöt julhelgen på med julmiddag hos oss på juldagen och hos mina föräldrar på annandag jul. Vi har njutit av att få vara familjen samlad, sett på film, spelat spel osv.

Vi har haft en vit-röd jul i år. Som jag tidigare skrivit har jag varje år olika färgtema på julen, allt från julkort till dekorationer, julgran och dukning osv. Ifjol var det gran, spets och guld... I år hade jag tänkte mig pepparkakstema (eller egentligen redan ifjol) men det kändes inte rätt...så egentligenbara blev det vitt och rött... Nästa års tema finns redan i mina tankar, men få se vad det blir...